Kovesi: Atacurile din ultima perioadă la justiție reprezintă o măsură a succesului acesteia

Kovesi: Atacurile din ultima perioadă la justiție reprezintă o măsură a succesului acesteia
Publicat: 01/07/2012, 18:58
Actualizat: 23/08/2013, 06:58

Procurorul general al României, Codruța Kovesi, a declarat, de Ziua Justiției, că deși uneori soluțiile judecătorilor nu coincid cu propunerile procurorilor, acest control este esențial pentru un stat de drept, iar atacurile din ultima perioadă la justiție reprezintă o măsură a succesului acesteia.

„Este al șaselea an în care particip la sărbătoarea justiției în calitate de procuror general și, ca la orice aniversare, este un prilej de a reflecta la drumul parcurs. Pregătindu-mi discursul pentru astăzi am încercat să îmi amintesc cum arăta justiția din România în anul 2006. Dincolo de o primă concluzie evidentă pe care ți-o provoacă un astfel de exercițiu, aceea că suntem mai în vârstă cu șase ani, o evaluare obiectivă duce la concluzia că am făcut împreună pași esențiali în această perioadă”, a spus Kovesi.

Procurorul general a adăugat că independența justiției a devenit o realitate, nu doar un concept teoretic, ceea ce a dus la creșterea legitimității în societate. Justiția a devenit, din ce în ce mai mult, un factor de echilibru de care avem nevoie și care asigură că nimeni nu este deasupra legii și că nimeni nu beneficiază de impunitate, a precizat Kovesi.

„Întrucât conduc o instituție ale cărei acte sunt în mod constant supuse controlului judecătoresc, sunt în măsură să apreciez profunzimea acestei evoluții. Pot să afirm că, deși uneori soluțiile judecătorilor nu coincid cu propunerile noastre, acest control este esențial pentru un stat de drept. Controlul judecătoresc a devenit un participant activ în sistemul de control reciproc al puterilor statului, care verifică și cenzurează, fără timiditate, actele celorlalte autorități”, a mai spus Codruța Kovesi.

Potrivit procurorului general, o altă schimbare esențială în ultimii ani a fost creșterea intoleranței sistemului la corupția din interiorul său.

„Rechizitoriile și hotărârile de condamnare din ultimii ani au arătat că existau adevărate rețele prin care actul de justiție putea fi deturnat în interesul unor persoane. Eliminarea acestor situații a reprezentat un moment cheie în drumul spre un adevărat stat de drept și spre o justiție credibilă. Justiția a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniștit pe cei obișnuiți cu o altfel de abordare”, a precizat Kovesi.

Aceasta a subliniat că este important să se conștientizeze evoluțiile acestor ani și să existe asigurări că sunt ireversibile.

„Consolidarea acestor progrese trebuie însoțită de identificarea soluțiilor pentru marile probleme ale sistemului – durata mare de soluționare a cauzelor și soluțiile neunitare. Dacă vom continua să ignorăm nevoile și nemulțumirile celor cărora li se adresează actul de justiție înseamnă că reforma sistemului judiciar este incompletă”, a afirmat procurorul general.

Kovesi a precizat că, din această perspectivă, trebuie să fie identificate soluții viabile pentru aceste probleme. Creșterea resurselor este una dintre soluțiile posibile, dar trebuie combinată cu simplificarea procedurilor, „pentru a ne asigura că sistemul nu este conceput doar pentru practicienii dreptului, ci, în primul rând, pentru părți”, a adăugat procurorul general.

Potrivit Codruței Kovesi, trebuie implementate soluțiile viabile din noile coduri: proceduri simplificate, modalități alternative de soluționare a cauzelor, principiul oportunității, elemente de justiție negociată sau trecerea unor fapte din ilicitul penal în cel administrativ.

Ea a precizat că sistemul judiciar are nevoie de astfel de instituții, „dacă ne dorim o justiție eficientă, și nu funcționari îngropați în munți de dosare”.

„Atacurile din ultima perioadă la adresa justiției și presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia. Faptul că am acceptat cu toții interdicțiile și incompatibilitățile specifice funcției de magistrat nu înseamnă că am renunțat la opinii. Îi felicit pe toți magistrații care nu se dau bătuți și care cred că lucrurile se pot îndrepta, că sistemul poate fi perfecționat. Trebuie să consolidăm împreună statutul de magistrat, să fim solidari și să nu ne irosim energiile în lupte inutile, rezultate din orgolii sau interese particulare. Putem găsi soluții pentru a împăca ideile sau viziunile diferite asupra modului în care trebuie acționat, pentru că avem un scop comun și ne dorim să devenim un sistem care se dorește a fi de elită”, a mai declarat procurorul general.

Kovesi a arătat că întrucât în scurt timp îi expiră mandatul de procuror general, le-a transmis un mesaj colegilor săi procurori: „Am reușit să transformăm Ministerul Public într-o instituție profesionistă, activă și consecventă, dar mai ales într-o instituție curajoasă. Am atins prin achetele noastre zone care păreau intangibile și am anchetat persoane care păreau că sunt imune în fața legii. Am fost acuzați de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, dar soluțiile instanțelor au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe și nu pe infracțiuni inventate unor persoane. Ceea ce am reușit împreună, prin efort constant și continuu, a fost validat și în plan internațional, prin aprecierile pozitive constante ale experților europeni”.

Kovesi a susținut că, pentru prima dată după 1990, aceeași echipă managerială a avut două mandate consecutive, ceea ce a garantat stabilitatea și continuitatea. „Sper ca următoarea echipă să se bucure de aceeași independență decizională care ne-a fost asigurată”, a adăugat procurorul general.

În final, Codruța Kovesi a declarat că este onorată că a fost în fruntea unei instituții fundamentale a statului, formată din oameni curajoși pe care îi admiră, îi respectă și îi prețuiește.

Ziua Justiției, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, are loc la Cercul Militar Național.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
Ardei și dulci, și acrișori. Rețeta care trece peste prejudecățile din bucătărie  
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
Horoscop zilnic, 5 noiembrie 2024: Fecioarele dau dovadă de luciditate extremă și vor acționa cu...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă